Veel mensen denken dat de afkorting RVS staat voor Roest vrij staal, dit is echter niet waar. RVS staat voor roest vast staal. RVS roest niet, omdat er zich bij blootstelling aan zuurstof zich een oxide (corosie) laag vormt die een laag vormt over het materiaal, waardoor er onder deze laag geen zuurstof meer is waardoor er geen roestvorming op kan treden.  rvs slijpen

Wanneer je RVS wilt gaan slijpen is het belangrijk dat je dit altijd met hetzelfde schijfje slijpt. Dus NIET met een schrijf waarmee net staal geslepen is. Doe je dit wel dan treedt er roestvorming op, op het RVS.

Daarnaast is het belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken. Slijp RVS bijvoorbeeld altijd met een veiligheidsbril op, zodat er geen RVS splinters in de ogen kunnen komen. Tevens is het van belang dat er gebruik gemaakt wordt van het juiste stofmasker FFP3. Dit zorgt ervoor dat de (schadelijke) stoffen (chroom etc.) niet in de luchtwegen kunnen komen. Om de oren te beschrermen is ook gehoorbescherming van belang. Wanneer je bezig bent met het slijpen van RVS, is het van belang dat naast jou, ook de omstanders gebruik maken van de veiligheidsbril, het stofmasker en de gehoorbeschermers.